Jezus volgen doe je in het gewone dagelijkse leven. Het is een misverstand om te denken dat een discipel zoiets als een pastoor, dominee of zendeling moet zijn.Een gewone werknemer in een fabriek, een moeder thuis bij de kinderen of een student kan iedere dag als een trouwe discipel van Jezus leven.
Het leven bestaat uit het aantal dagen dat God je geeft. Die dagen vormen samen een weg, jouw levensweg. Je weg kan breed zijn of smal. Dat hangt van je keuzes af. Kies je om voor jezelf te leven en zoveel mogelijk van de wereld te genieten dan ga je op de brede weg en daarvan zegt Jezus dat die naar de ondergang leidt.
Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. 14 Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden. MatteĆ¼s 7:13-14
Door je te bekeren en een discipel van Jezus te worden ga je door de nauwe poort en kom je op de smalle weg. De weg is smal omdat je niet voor jezelf leeft maar zoekt om de wil van God te doen. Die weg leidt naar het leven.
Het eeuwige leven, dat is dat zij u kennen, de enige ware God, en hem die u gezonden hebt, Jezus Christus. Johannes 17:3 Dit leven begint nu al en ontwikkelt zich met iedere stap die we op de smalle weg zetten.
Dat is uw roeping; ook Christus heeft geleden, om uwentwil, en u daarmee een voorbeeld gegeven. Treed dus in de voetsporen van hem die geen enkele zonde beging en over wiens lippen geen leugen kwam. 1 Petrus 2:21-22Jezus ging zelf ook die smalle weg. Hij deed het als eerste en zij volgen zijn voetsporen. Hier staat kort en duidelijk waar het volgen van Jezus om gaat: geen zonde doen en de waarheid spreken, niet liegen.Is dat echt mogelijk? Ja, vanzelfsprekend! God bedoelt echt wat Hij zegt. Het kan door de hulp die je van Jezus krijgt en door de kracht van de Heilige geest.
Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. Johannes 14:6Door in afhankelijkheid van Jezus te leven krijg je gemeenschap met hem en verlost hij je van je zonde bij iedere stap die je op de smalle weg zet.